Un copil crescut in compania unui animal e mai sanatos, mai sociabil si mai increzator in sine. Interactiunea cu animalele influenteaza pozitiv dezvoltarea emotionala a copilului
Exista doua motive principale pentru care parintii se tem sa creasca animale in casa: posibilii microbi si paraziti pe care copiii i-ar putea lua si pericolul ca animalul sa devina brusc agresiv. Ei bine, microbi, germeni si paraziti sunt peste tot - insa asta nu inseamna ca ne imbolnavim la tot pasul!
Copilul vede animalul ca pe un prieten in cel mai adevarat sens al cuvantului: ii vorbeste si se asteapta sa fie inteles, il face partenerul sau la cele mai diversificate activitati, de la a dormi la a se juca impreuna, il adora si il priveste ca pe un membru egal al familiei. Viata alaturi de un animalut e mai bogata si mai plina de bucurii pentru adulti si pentru copii deopotriva.
Uneori prietenii copiilor ( animalutele ) sunt primii care le dau necesarul de informatie spre a integra conceptele de pericol, risc, accident, boala.
Copilul se poate relaxa in momentul in care se simte nervos si nu poate exprima suferinta sa: mangaie blanita (bine periata) a unui caine sau a unei pisicute.
Un aminal de companie implica si cateva angajamente si responsabilitati. Odata ce v-ati hotarat sa-i luati copilului dumneavoastra un prieten necuvantator trebuie sa va asigurati ca acesta este sanatos, vaccinat, este bland si nu prezinta niciun pericol pentru cel mic.
Chiar si un animal bland il poate rani, asa ca invatati-l sa fie intelegator cu noul lui prieten si sa stea departe de el cand mananca, doarme, sau cand are grija de puii sai.
Igiena este foarte importanta, de aceea copiii trebuie invatati sa nu se apropie de mancarea pentru animale, sa se spele pe maini dupa ce se joaca cu el si trebuie sa tratati imediat orice muscatura sau zgarietura provocata de animal.
Copiii nu pot fi in intregime responsabili de ingrijirea animalului, dar le puteti da sarcini mici si usoare pe care sa le indeplineasca sub supravegherea dumneavoastra.
Astfel, va invata treptat ce inseamna sa fii responsabil. De asemenea, trebuie sa luati in considerare faptul ca toti copiii invata sa se comporte cu animalul lor de companie observand comportamentul parintilor.
Trebuie sa inteleaga ca animalul este una din responsabilitatile lui, trebuie sa aiba grija de el, sa-l hraneasca, sa-l plimbe si astfel isi va dezvolta singur simtul responsabilitatii, va fi grijuliu si protector.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu